underside-topfoto-placeholder4.jpg

Rottesnog

Rottesnogene hører alle til de ugiftige snoge. De er nemme at passe i fangenskab, og er gode "begynder"-slanger. 

Der findes flere slags rottesnoge, og de er udbredte i Nordamerika, Europa og Asien. Denne vejledning kan betragtes som gældende generelt, men det kan være godt at læse mere detaljeret, om præcis den slange-art du har:

Russisk rottesnog 

Sociale behov/floksammensætning 
Rottesnoge er sociale dyr, og man bør derfor have flere hunner og hanner sammen. Flokstørrelsen skal afhænge af terrariets størrelse og indretning, og det skal være indrettet således, at alle slanger har mulighed for at søge varme/henholdsvis skjul på samme tid. Pas på eventuel aggressiv adfærd i forbindelse med fodring. 

Fodring 
Hvis der er flere individer i et terrarium, bør man fodre dem i hver deres bur, da man ellers risikerer, at slangerne enten angriber hinanden, eller – hvis to slanger har fat i samme bytte – at den ene slange sluger den anden. 
Rottesnoge skal fodres så varieret som muligt, dvs. fodres vekslende med nyligt aflivede: Mus, hamstre, rotter (unger), kyllinger og marsvineunger. 
Rottesnogen er ca. 2-3 dage om at fordøje en mus, så de skal kun tilbydes mad 1-2 gange ugentligt (unge slanger i voksenalderen fodres tiere end udvoksede slanger), eller hvad der passer med deres aktivitetsniveau. 

Krybdyr kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke udsættes for solens lys eller for kunstigt ultraviolet lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan gennemtrænge glas. D3- vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin. 

Terrarie-indretning 
Terrariet skal være forholdsvis højt, så der er plads til nogle klatregrene. Det skal dog også være så rummeligt, at der i bunden kan indrettes forskellige skjulesteder. Bundlaget skal være tørt – i bunden bruges groft grus som drænlag og ovenpå lægges sphagnum. Klatregrenene skal nå forholdsvis højt op i terrariet, og der skal være vandrette grene, hvor slangen kan lægge sig til hvile. Herudover er det vigtigt med skjulesteder i bunden af terrariet, f.eks. trærødder eller tørrede barkstykker. 

Temperaturen i terrariet bør have et spænd fra ca. 20–50° C fordelt over terrariets areal, således dyrene altid kan finde en plads med en passende temperatur for dem. Brug altid et termometer til at tjekke, at terrariets temperatur har denne spændvidde. 
Pas på med at overophede terrariet, og varmepæren skal være placeret udenfor terrariet, så man undgår brandsår. 

Der skal være god ventilation i terrariet, f.eks. i toppen (kan være lavet af finmasket trådnet) samt to steder i siderne af terrariet. 
En god måde at holde luftfugtigheden i terrariet på, er at plante levende planter og dække overfladen med mos. Husk en vandskål. 

Rengøring 
Fjern hver dag eventuelle ekskrementer. Vandet i bassinet/skålen udskiftes. Terrariet overbruses, især når slangen er ved at skifte ham. 
Efter behov udskiftes planter, mos, bundlag og drænlag. Der må aldrig lugte dårligt i terrariet. 

Håndtering 
Rottesnoge er forholdsvis nemme at gøre håndtamme/omgængelige. I starten kan de være aggressive og angribe, og vær opmærksom de har tænder og kan bide. 
Når og hvis slangerne er blevet omgængelige, kan de evt. håndteres af børn, men det kræver at man stadig holder øje med dem! 

Under hamskifte bliver øjet (hornhinden) gråt og uklart. Vær opmærksom på at slangerne i disse dage ikke kan se så godt som de plejer, og det kan gøre dem usikre. Giv dem derfor ro i disse dage. 

Aktivering 
Gode klatre- og skjulemuligheder, mulighed for at vælge optimaltemperatur selv og ved at fodre dem varieret. 

Sundhed/sygdom 
Hos alle krybdyr er nedsat eller ophørt ædelyst, rødme og/eller belægning i munden, hævede eller lukkede øjne, besværet vejrtrækning og problemer med hudskiftet tegn på A-vitaminmangel. Ubehandlet vil det føre til, at dyret enten sulter ihjel eller får dødelige følgesygdomme som f.eks. lungebetændelse og hudbetændelse. 

Hos slanger vil symptomer på A-vitaminmangel ofte først ses ved at hamskiftet ikke fungerer ordentligt. I stedet for at afstøde det hele på en gang, vil større eller mindre gamle hudflager blive siddende og kan bevirke, at der opstår hudbetændelse. 

For lidt D3-vitamin og/eller forkert balance mellem kalk og fosfor bevirker at knoglerne udvikler sig forkert og bliver bløde eller nemt knækker. Selvom dette ikke nødvendigvis er dødeligt, vil dyrenes livskvalitet voldsomt nedsættes, og i visse tilfælde kan kæbeknoglerne blive så påvirkede, at dyret ikke kan spise. 

De ovenstående sygdomme kræver, at dyret både tages under akut behandling af en krybdyrkyndig dyrlæge, og at der sker en omlægning af dyrets kost. 

Vil du vide mere: 
Nordisk Herpetologisk Forening  

Website by Buchs