underside-topfoto-placeholder2.jpg

Leopardgekko

Gekkoer er en stor gruppe af små øgler. Der findes over 900 forskellige arter, og leopardgekkoen er en ørkenlevende gekko. Leopardgekkoen er nem at passe, og kan anbefales til begyndere.

Leopardgekkoer er sociale dyr, selvom de ikke har decideret flokdannelse i naturen, og skal derfor holdes flere sammen. Det kan være et problem at holde flere kønsmodne hanner sammen, mens f.eks. to hunner og en han sammen for det meste går fint. Når man holder flere gekkoer sammen i et terrarium, skal der være mulighed for, at de kan ligge i hvert deres skjul/hule, og få fred. 

Fodring 
Fodres med levende insekter/smådyr fire gange ugentligt. Helst så varieret kost som muligt. Melorme, græshopper, sommerfugle, snegle, orme m.m. Krybdyr kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke udsættes for solens lys eller for kunstigt ultraviolet lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan gennemtrænge glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin. 
Foderdyrene skal rystes i vitamin-pulveret. 

Terrarie-indretning 
Terrariet bygges op med et ca. 6 cm. tykt sandlag i bunden. Der skal være nogle sten, der danner huler; ligeså mange huler som der er gekkoer i terrariet, og en sten under varmelampen. Temperaturen i terrariet bør have et spænd fra ca. 20–50° C fordelt over terrariets areal, således dyrene altid kan finde en plads med en passende temperatur for dem. Brug altid et termometer til at tjekke, at terrariets temperatur har denne spændvidde. 
Sørg for ordentlig ventilation i terrariet (udluftning gennem en rist). 

Rengøring 
Døde foderdyr samt afføring bør fjernes dagligt. En del af terrariet overbruses dagligt let, så der er vanddråber på nogle af stenene. Mange krybdyr drikker ikke af vandskåle, men slikker dugdråber af sten, planter m.m. 

Håndtering 
Leopardgekkoer er lette at gøre omgængelige. De tages op med et roligt, kontant greb bag forbenene, rundt om bugen, og sættes på en flad hånd. Pas på de ikke falder ned. 
En gekko bliver ikke tam, og kan godt finde på at bide, når den tages op, hvis den bliver bange, og selvom den ikke har rigtige tænder, kan den godt bide hårdt nok til f.eks. at bide hul i huden på et barn. 

Aktivering 
Fodring med levende insekter af forskellig art. 
Terrarium med gode skjulesteder og hvilepladser med varierende temperaturer. 

Livsforløb/formering 
Leopardgekkoen lever gennemsnitligt 10-15 år, men kan leve helt op til 30 år. 
De bliver sjældent over 25 cm lange, gennemsnitligt opnår de en længde på ca. 20 cm som udvoksede. Er kønsmodne efter et år, men det er uklogt at lade dem få unger før hunnen er mindst 18 mdr., da hun ikke er tilstrækkeligt udvokset før. 

Sundhed/sygdom 
Hos alle krybdyr er nedsat eller ophørt ædelyst, rødme og/eller belægning i munden, hævede eller lukkede øjne, besværet vejrtrækning og problemer med hudskiftet tegn på A-vitaminmangel. Ubehandlet vil det føre til at dyret enten sulter ihjel eller får dødelige følgesygdomme som f.eks. lungebetændelse og hudbetændelse. 
Hos øgler vil de første symptomer på A-vitaminmangel ofte være, at slimhinden i munden bliver rød og får belægninger. Dyret vil pga. smerter ikke længere spise. 

For lidt D3-vitamin og/eller forkert balance mellem kalk og fosfor bevirker, at knoglerne udvikler sig forkert og bliver bløde eller nemt knækker. Selvom dette ikke nødvendigvis er dødeligt, vil dyrenes livskvalitet voldsomt nedsættes, og i visse tilfælde kan kæbeknoglerne blive så påvirkede, at dyret ikke kan spise. 
De ovenstående sygdomme kræver, at dyret både tages under akut behandling af en krybdyrkyndig dyrlæge, og at der sker en omlægning af dyrets kost. 

Vil du vide mere: 
Nordisk Herpetologisk Forening 

Website by Buchs